nederlands

english

français

Steenkapperij Balegem Archeologisch museum Velzeke Site Ename Zwalmstreek Fietsen, wandelen, paardrijden

   

De steenkapperij van Balegemse steen [ top ]

Ons molenaarshuis bevindt zich tegenover de Diepestraat, een klein straatje naast de molen, vroeger een zandweggetje, dat naar de wijk Berg en de steengroeve van Balegem leidt.
De Balegemse steen is een beroemde geelgrijze zandsteen die gebruikt werd in veel profane en religieuze gebouwen, vanaf de 15de en 16de eeuw. Je kunt de steengroeve bezoeken en de steenkappers aan het werk zien tijdens de opendeur dagen, en je kunt er - ook te paard - een lange of kortere wandeling maken, door en langs het bos en de steengroeve en langs de wijk berg en de zandputten.

www.balegemsesteen.be
www.oosterzele.be/toerisme


   
   

Het archeologisch museum van Velzeke [ top ]

Wie geïnteresseerd is in geschiedenis en archeologie, zit in deze streek goed voor een boeiende tocht langs verschillende musea. In provinciaal archeologisch museum kun je in een permanenten tentoonstelling het dagelijkse leven van onze voorouders zien aan de hand van talrijke bodemvondsten uit de streek. Je verneemt ook dat Velzeke in de Gallo-Romeinse periode een bloeiende agglomeratie was op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen. Je kunt er deelnemen aan verschillende archeologische wandelingen. Van Balegem kun je makkelijk per fiets naar het museum. Daarna kun je in Zottegem iets eten of drinken, het is er altijd gezellig wandelen en winkelen.

Adres: Paddestraat 7 9620 Zottegem, Velzeke
telefoon 09-360.67.16
pamzov [at] oost-vlaanderen.be
www.oost-vlaanderen.be/pam
www.zottegem.be   
   

De archeologische site van Ename [ top ]

Ename is vanuit Balegem gemakkelijk te bereiken en zeker een bezoek waard; ook voor kinderen is het een indrukwekkende site. Ze bestaat uit een archeologisch openlucht museum van 8 hectaren groot, en ondertussen gaan de opgravingswerken gewoon door. Het gaat om de funderingen van de benedictijnenabdij die het leven in Ename domineerde van 1063 tot 1795.

www.ename974.org

Ben je toch in Ename, het Enamebos is ook zeer de moeite waard. Vanuit Ename is het maar een stap verder tot Oudernaarde, met zijn mooie markt en stadhuis en zijn rijke verzameling wandtapijten.   
   

De Zwalmstreek vlakbij [ top ]

Balegem bevindt zich op de grens van de bekende toeristische regio de Zwalmstreek, en bij uitbreiding de 'Vlaamse Ardennen'. Je kunt er fietsen en wandelen langs de verschillende routes (info ligt klaar), maar misschien is het nog leuker om te gaan verpozen in een van de charmante herbergen of verborgen plekjes in de streek. Er ligt een lijst met leuke adressen klaar, zowel met plaatsen die geschikt zijn om met de kinderen te bezoeken (met een speeltuin) als romantische restaurants en charmante herbergen.

www.zwalm.be
www.toerismevlaamseardennen.be   
   

Fietsen, wandelen, paardrijden [ top ]

Wandelen en fietsen zijn in onze streek vanzelfsprekend. Je kunt hier urenlange tochten maken, maar je hebt ook veel mogelijkheden om lange wandelingen te paard te maken. Via de verschillende toeristische diensten vind je info en kaarten, maar we leggen ook informatie voor je klaar.


   
     

Home | Weekendhuis / B&B | het Huis en zijn Molen | Toeristische info | Contact / prijs | Links