nederlands

english

français

Een huis met een ziel De Guillotinemolen Oorlog en daarna

   

Een huis met een ziel [ top ]

Het molenaarshuis van Balegem is een uniek landhuis met een oude ziel; het dateert van 1798. Oorspronkelijk werd het gebouwd als hofstede bij de Balegemse stenen korenwindmolen, ook gebouwd in 1798. Het huis en de molen zijn in een rechte lijn tegenover elkaar gebouwd, opdat je in het huis altijd de bewegingen in en rond de molen in de gaten kon houden.

In 1927 kwamen de molen en het huis, dat toen werd opgetrokken tot een landhuis en een vierkantshoeve, in het bezit van de molenaar Louis Meersschaut, de grootvader en overgrootvader van de huidige bewoonsters en bezielsters van het huis.

Louis had het huis via zijn moeder Victorine gekocht (en die had het op haar beurt verkregen via haar tante Ange de Rouck, de eerste eigenares in 1800).

Het huis is met andere woorden na Ange, van Victorine op zoon (Louis), van vader (Louis) op dochter (Cecile) en weer van moeder (Cecile) op dochter (Rein) en kleindochter (Maud) overgedragen.


Victorine van Den Broeck
Victorine van Den Broeck

   
   

Louis Meersschaut & Sidonie Impens Het Huis van Balegem, eind jaren '40 Het Huis van Balegem, huidige tijd

   
   

Louis Meersschaut & Sidonie Impens Het Huis van Balegem, eind jaren '40 Het Huis van Balegem, huidige tijd

   
   

De Guillotinemolen [ top ]

Samen met zijn vrouw Sidonie Impens, was Louis Meersschaut 25 jaar lang molenaar in Balegem. Onze straat heet niet voor niets de Molenstraat!
Vraag in Balegem aan de oudere mensen naar de stenen molen, dan zullen ze gegarandeerd antwoorden: welke? Zeg dan: de Guillotinemolen.

Deze reus van een molen heeft zijn lugubere bijnaam gekregen omdat er tijdens de bouw ervan iemand door de zwaaiende, messcherpe wieken zou zijn onthoofd. Het verhaal werd in het Balegem ten huize van Sidonie en Louis talloze keren herhaald: kinderen, let toch op, nooit onder de wieken doorlopen! Misschien is het een oude dorpslegende, niemand kan het nog met zekerheid zeggen.
Guillotinemolen te Balegem

   
   

Oorlog en daarna [ top ]

Tot 1951 maalde Louis Meersschaut in de windmolen zijn graan en het koren van de boeren uit de streek. Tijdens de oorlog genoot hij groot respect van de hele gemeenschap; hij maalde alle kleine beetjes graan wat de mensen hem brachten. Nooit kregen de mensen een kleiner builtje meel mee dan wat ze hadden gebracht, al werd de molen zelf verschillende keren leeggeroofd door rondtrekkende dievenbendes.

Na de oorlog veranderden de tijden met de opkomst van de meelfabrieken in Gent en Oudenaarde. De onafhankelijke molenaar kon niet meer concurreren met de grote bedrijven en ook de Guillotinemolen was niet langer rendabel. Louis en Sidonie Meersschaut vertrokken met hun negen kinderen naar hun tweede landbouwbedrijf in Oosterzele. Sindsdien heeft de molen nooit meer echt gewerkt.

De molen is sinds de jaren ’70 in het bezit gekomen van de Vlaamse Gemeenschap, die hem in 1975 beschermd heeft, maar dit unieke industrieel erfgoed wacht nog steeds op een grondige renovatie en openstelling voor het grote publiek.Guillotinemolen te Balegem, jaren '50

   
     

Home | Weekendhuis / B&B | het Huis en zijn Molen | Toeristische info | Contact / prijs | Links